Sodelovanje v projektih
POVV
Vodilni partner: Čarna d.o.o.
Trajanje projekta: 11. 12. 2023 – 13. 12. 2024
Pilotni projekt Izboljšava kakovosti in podaljšanje svežine pridelkov s pomočjo poobiralne obdelave z vročo vodo se izvaja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014-2020, podukrepa 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij (Program razvoja podeželja 2014-2020 http://www.program-podezelja.si/).
Partnerji
Organizacije: Čarna d.o.o., vodilni partner, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo in Zavod Ekometer.
Kmetije: Ira Zorko, Sedem čez devet, d.o.o, Mario Giassi in Matevž Šivic.
Opis projekta
Kakovost in svežina kmetijskih pridelkov sta pomembna dejavnika, ki vplivata na privlačnost kmetijskih pridelkov ob prodaji in zadovoljstvo končnih porabnikov. Kakovost in svežina sta sicer subjektivna koncepta, ki se lahko razlikujejo glede na potrošniške preference, a nekatere parametre je moč izmeriti.
Tuja literatura navaja številne uspešne prakse obdelave pridelkov neposredno po obiranju, z njimi izboljšamo skladiščno sposobnost, kakovost in podaljšamo svežino pridelkov. Številne prakse vključujejo uporabo kemičnih spojin, a obdelava pridelkov z vročo vodo (OVV) je preprosta in ekološko sprejemljiva.
Zato smo v enoletnem pilotnem projektu skupaj s partnerji preverjali, ali je obdelava nekaterih, za slovenske kmete komercialno zanimivih pridelkov z vročo vodo smiselna, torej ali izboljšana kakovost in skladiščna sposobnost odtehta dodatno delo s potapljanjem pridelkov v vročo vodo.
Ključni rezultati
Metoda ni univerzalno koristna, njen učinek je odvisen ne le od trajanja namakanja in temperature vode, marveč tudi od pogojev nadaljnjega skladiščenja. V vseh primerih je zmanjševala poškodbe plodov zaradi glivičnih okužb. Druge učinke je potrebno ciljno obravnavati: obdelava lahko pozitivno vpliva na trdoto, hkrati pa ne zmanjšuje izgube mase.
Če se pri vaših pridelkih v času skladiščenja pogosteje pojavlja določena težava, je smiselno pregledati, ali bi obdelava s toplo vodo pomagala.
Obdelava z vročo vodo je obetavna metoda za podaljšanje svežine zelenjave. Rezultati raziskave potrjujejo njeno učinkovitost pri zmanjšanju izgube mase, ohranjanju teksture in zmanjšanju propadanja pridelkov. Ta preprosta in ekološko sprejemljiva tehnologija ima velik potencial za izboljšanje trajnostnega kmetijstva in zmanjšanje izgub v verigi preskrbe s hrano.
Več informacij o projektu na spletni strani vodilnega partnerja.
Povezavi: Spletna stran Evropske komisije Program razvoja podeželja – PRP
